Parlamentul European votează împotriva noilor reguli de copyright

de: Florin Cașotă
05 07. 2018

Parlamentul European a votat împotriva adoptării unor modificări controversate ale legilor de copywright prin care se puteau interzice utilizarea meme pe internet.

Legea a fost trimisă pentru a fi reconsiderată și dezbătută în parlament, iar în acest timp activiștii vor încerca să convingă parlamentul să se renunțe la controversatele articole 11 și 13.

Articolul 11 a fost supranumit drept taxa de link și forțează companiile de tehnologie precum Facebook sau Google să plătească pentru a utiliza fragmente de conținut din alte părți pe propriile site-uri.

Articolul 13, supranumit filtru de upload, adaugă noi reguli care fac companiile de tehnologie să fie responsabile ca pe platformele lor  să nu se răspândescă materiale protejate de drepturi de autor.

Asta ar înseamna multă bătaie de cap pentru companii, dar și restricționarea libertății utilizatorilor de internet. De exemplu, Facebook ar fi obligată să verifice tot ceea ce postează utilizatorii săi și să verifice dacă este un material protejat de drepturi de autor. Asta sună bine în teorie, dar s-ar putea să nu fie așa și doar să limiteze libertatea de exprimare pe internet.

Ideile inovatoare, conținutul media sau text inedite sunt oricum protejate prin drepturi de autor în țările de origine, iar eventualele abateri se pedepsesc conform legilor naționale. UE nu are nici nevoie și nici dreptul de a legifera suplimentar internetul transmis la nivelul comunității.

Așadar, articolul 13 ar limita crearea și distribuirea de meme și alte remixuri care sunt pe internet și cu care-ți foarte mult din timp.

Această noua lege a copyright-ului a stârnit critici din partea mai multor experți printre care și fondatorul Wikipedia Jimmy Wales și chiar din partea lui Tim Berners-Lee, inventatorul world wide web-ului.

Pe de altă parte, inițiatorii acestor legi susțin că sunt necesare pentru a se asigura că materiale nu sunt distribuite ilegal pe internet. Publisheri europeni mari, dar și artistul Paul McCartney, au susținut aceste reguli, argumentând că Articolul 13 va proteja industria muzicală.

318 parlamentari au fotat împotriva adoptării acestor legi, în timp ce 278 au votat pentru, iar 31 s-au abținut. Asta nu reprezintă o victorie finală deoarece aceste reguli vor fi analizate din nou în luna septembrie și vor fi modificate până când vor ajunge pe placul majorității parlamentului.